На днешната дата през 1877 година за първи път Томас Алва

...
На днешната дата през 1877 година за първи път Томас Алва
Коментари Харесай

На 21 ноември 1877 г. Томас Едисон изобретява фонографа

На днешната дата през 1877 година за първи път Томас Алва Едисон афишира своето откритие за запис и възпроизвеждане на тон, наречено фонограф (от гръцки записване на звук), предходник на грамофона.

" През декември 1877 година, един млад мъж влиза в офиса на Scientific American и слага пред редакторите дребна, елементарна машина. Посетителят без никакви предисловия завърта манивелата и за удивление на всички машината споделя: " Добро утро. Как сте? Харесва ли ви фонографа? " Така изобретението се е показало единствено.

Томас Алва Едисон измисля принципа на запис и възпроизвеждане на тон сред май и юли 1877 като непряк артикул на напъните му да запише телеграфните известия и да автоматизира звуците на речта за предаване по телефон. Той афишира своето откритие на първия фонограф, устройство за запис и възпроизвеждане на тон, на 21 ноември 1877 година (по-рано е разгласил отчет в Scientific American и няколко вестника при започване на ноември, а още по-рано е оповестил, че работи по " говореща машина " в Чикаго Трибюн на 9 май), а показва устройството за първи път на 29 ноември (патентовано е на 19 февруари 1878 година, US Patent 200521).

Първите записи представлявали вдлъбнатини по повърхността на фолио, направени от движеща се игла. Фолиото се слага върху цилиндър, който се върти при възпроизвеждане на звука. При това звуковата пътечка е серпантина, което усилва продължителността на записа. Стойността на устройството е 18 $. С него съумели да запишат детската песничка " Мери си имаше малко агънце " (Mary Had a Little Lamb). Публичната проява на апарата незабавно прави Едисон прочут.

Възпроизвеждането на звука изглеждало на съвременниците му като магия. Затова нарекли Едисон " Вълшебникът от Менло Парк ". Самият Едисон бил толкоз учуден от откритието, че споделил: " Никога не съм бил толкоз разчувствуван в живота си. Винаги съм се страхувал от неща, които работят от първия път ". 

 

nauka.offnews.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР